Alternativas para el uso y manejo adecuado de gallinaza cruda en los cultivos de cebolla larga - Junca en el municipio de Aquitania - Boyacá
Alternatives for the proper use and handling of raw hen excrement (fertilizer) on green onion crops (selection Junca) in the town of Aquitania - Boyaca
Citación
Fecha
2020-12-11Autor
Gutiérrez Alarcón, Lina Yohana
Título obtenido
Especialista en Planeación Ambiental y Manejo Integral de los Recursos Naturales
Palabras claves
; cebollas - cultivo; abonos y fertilizantes; fertilizantes organicos
Metadatos
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Resumen
El cultivo y producción de cebolla larga o junca ha resultado ser una actividad muy rentable para los habitantes del municipio de Aquitania- Boyacá, buscando desarrollar esta actividad en cualquier lugar que sea posible, de esta manera para cosechar un producto de buena calidad y libre de plagas es necesario, el uso y aplicación de agroquímicos y fertilizantes como la gallinaza cruda. Lo que conlleva a un inadecuado uso y mal manejo de los mismos, ya que se está aplicando indiscriminadamente a los cultivos de cebolla, generando efectos desfavorables al suelo, recurso hídrico y aumento de residuos de agroquímicos. Ahora, con el propósito de buscar alternativas para un mejor uso y aplicación de la gallinaza cruda, se realizó una revisión bibliográfica de los estudios existentes en la zona referente al uso de este fertilizante, se aplicaron encuestas a los actores involucrados para la recopilación de información secundaria de las técnicas que utilizan para el cultivo de cebolla larga o junca, finalmente, se proponen las alternativas que se pueden acoger entre las que se encuentran; adopción de otras prácticas agrícolas como la diversificación de cultivos, uso de gallinaza compostada entre otros, todo con el propósito de minimizar los impactos ambientales y efectos desfavorables a los cultivos de esta hortaliza.
The crops and production of long or green onions (selection junca) has proved to be a very profitable activity for the population of Aquitania-Boyacá’s town. Due to such a great economically benefits over the years, the green onion crops has been cultivated massively anywhere possible reaching places that are not even suitable for cultivation of green onions, however, by using heavy, toxic and dangerous chemicals and fertilizers such as raw hen excrements, farmers have forced and at the same time altered the land to growth, at any cost, the best quality of green onions that can be found nationally.
It has been showed that the production of green onions can be done by using just a few fertilizers that help controlling certain hazardous pets that affect the onions crops, also it has been showed that green onions can be produced just by the use of certain organic fertilizer resulting in a much clean and healthy product to the consumers and impacting positively at an environmental level. However the economic interest of producers, wanting more quantity from its crops, has leads to day to an inadequate use and mishandling of hazardous agrochemicals and toxic fertilizers that are impacting negatively generating adverse effects on soil, water resources and increased agrochemical residues. In order to achieve better agricultural practices of green onions (selection - Junca) without impacting much the agricultural culture of the population of Aquitania’s town and eliminating as much as possible the use of hazardous chemicals and toxic fertilizers such raw hen excrements, a few alternatives has been proposed to producers such as crops diversification, use of composted hen, organic fertilizers, among others, all in order to minimize the environmental impacts, health consequences, and adverse effects on land and the crops itself.