Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10654/14424
Title: Consumo de alimentos orgánicos en Colombia: una cultura incipiente
Title in english: Organic food consumption in Colombia : A fledgling culture
Author: Martínez Cardozo, César Andrés
Date: 18-Jun-2016
Site: Campus UMNG
Abstract: La concepción de una alimentación saludable más allá del aporte nutricional y de la apariencia física de los productos, ha sufrido cambios importantes en la sociedad actual, con una percepción que resalta más la importancia en la inocuidad de los alimentos mismos por parte de un consumidor cada vez más consiente y exigente, que busca eliminar la ingesta de agroquímicos en alimentación propia y de su familia. Identificar los factores determinantes en la decisión de compra o inclusión de productos orgánicos en la dieta diaria de las personas y comprender su interrelación, permiten vislumbrar el por qué en Colombia la tendencia mundial de consumo de alimentos orgánicos es aún incipiente, significando esto una oportunidad de gran potencial para el desarrollo y ampliación de los sistemas de producción orgánicos, en un país con recursos y condiciones climáticas propicias para la obtención de todo tipo de alimentos siendo una ventaja más para los agricultores, comercializadores en diferentes escalas y para el consumidor final mismo.
Abstract: Conception of healthy food beyond the nutritional intake and physical appearance of the products, has undergone significant changes in today's society, with a perception that highlights the importance in the inocuity of the food by a consumer increasingly aware and demanding, which seeks to eliminate the intake of agricultural chemicals in food and their own family. Identify the determining factors in the decision to purchase or inclusion of organic products in the daily diet of people and understand their interrelationships, give a glimpse of why in Colombia the global trend of consumption of organic food is still incipient, meaning these an opportunity of great potential for development and expansion of organic production systems, in a country with resources and climatic conditions for obtaining all kinds of food, being an advantage for farmers, traders at different scales and for the final consumer himself.
Keywords LEMB: ALIMENTOS NATURALES
HABITOS ALIMENTICIOS
NUTRICION
Appears in Collections:Alta Gerencia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MartínezCardozoCésarAndrés2016.pdf422.97 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.